Endüstri Mühendisliğinin Farkı ?

Endüstri Mühendisliğinin Farkı ?
Endüstri Mühendisliğinin Farkı ?


Tüm Endüstri Mühendislerinin bildiği üzere mesleğimiz; insan, makine, malzeme ve benzeri elemanlardan oluşan  üretim ve hizmet sektöründeki bu bütünleşik sistemlerin incelenmesi, planlaması, örgütlenmesi, yürütülmesi, denetlenmesi ve geliştirilmesi için; sistem, model ve yöntem geliştirerek sorunları  önlemeye ve çözmeye odaklanan bir mühendislik dalıdır.

Temel amacı ise; üretim ve yönetim sistemlerindeki etkin ve verimli kullanmaya yönelik çalışmalar yürütmektir.

Endüstri Mühendisleri bu görev ve sorumlulukları yerine getirirken sosyal bilimler, bilgisayar bilimleri, temel bilimler, yönetim bilimleri, çağdaş iletişim becerileri ile birlikte fiziksel, davranışsal matematik, istatistik/olasılıktan yararlanmaktadırlar. Bu çerçevede Endüstri Mühendisleri; daha basit, daha insanca, daha az yorucu, daha güvenilir, daha az maliyetli, daha kaliteli, daha az stoklu, daha az arızalı, daha ekonomik, daha karlı, daha etkin kapasite kullanımı olan sistemler yaratmak amacıyla söz konusu sistemleri incelemek, planlamak, örgütlemek, yürütmek, denetlemek, geliştirmek ve bunların uygulanmasını sağlamak durumundadırlar.

Girdilerin en efektif şekilde kullanılması ve süreçlerin performansının yükseltilmesi, bağıl olarak çıktı miktarlarının ve kalitesinin artırılması Endüstri Mühendislerinin başlıca görev ve sorumluluk alanlarıdır.



Endüstri Mühendisliğinin Farkı Nedir?

Endüstri Mühendisliği diğer mühendislik dallarından farklı olarak, insan odaklı ve bütünsel bakış açısıyla olaylara yaklaşan bir meslektir. Bu anlamda, insan faktörünün sistemin merkezinde yer aldığını ve sistemin tüm bileşenlerinin etkileşimli sonuçlar bütünü içerisinde ele alındığını vurgular. Eğitim yönünden, Endüstri Mühendisleri diğer mesleklerden ayıran önemli nitelikler arasında, problemleri belirli bir kalıba oturtmak yerine düşüncelerini yönlendirecek soyutlamalar yapma yeteneği (sorgulama yeteneği), analitik modeller ve istatistik kavramlarını karar verme sürecine uygulama yeteneği (optimizasyon) ve sorunları soyutlama ve analitik olarak ifade etme yeteneği sayılabilir. Endüstri Mühendisleri, eğitim süresince edindikleri teorik bilgiyi çalışma ortamında edindikleri pratik bilgiyle birleştirerek, bu nitelikleri öne çıkararak çalışma ortamında optimum verimliliği ve etkinliği sağlar.

Endüstri Mühendisliği Mesleğinin Amacı

Bu Makaleyi Oy Ver!

Yorum Gönder

Çerez İzinleri!
Trafiği analiz etmek, tercihlerinizi hatırlamak ve deneyiminizi optimize etmek için bu sitede tanımlama bilgileri sunuyoruz.
Oops!
Görünüşe göre internet bağlantınızda bir sorun var. Lütfen internete bağlanın ve yeniden gezinmeye başlayın.
AdBlock Saptandı!
Tarayıcınızda reklam engelleme eklentisi kullandığınızı tespit ettik. Reklamlardan elde ettiğim gelir bu web sitesinin varlığını devam ettirebilmek adına büyük önem taşıyor. Reklam engelleyicileri kapatır mısınız...