Muhasebenin İşletmeler İçin Önemi!

Muhasebenin İşletmeler İçin Önemi!


Muhasebe, eski Mısır ve Babil'de mal takibi amacıyla yapılan ilk envanter işlemleri ile ortaya çıkmıştır. Bu tarihten itibaren, muhasebe işletmelerin olmazsa olmazı haline gelmiştir. Hammurabi Kanunlarında da muhasebeyle ilgili yazılı hükümler bulunmaktadır.

Muhasebe, bir işletmenin en önemli birimidir ve işletme faaliyetlerinde önemli rol oynamaktadır. Muhasebe, işletmenin bir dönem içerisindeki mali hareketlerinin ilgili defterlere kaydedilmesi ve yıl sonunda işletmenin kâr veya zarar durumunun kontrol edilmesini sağlar. Bu sayede, işletme sahipleri ve ilgili kişiler için önemli bilgiler sunulur.

Yurdumuzda bulunan ticari işletmelerin büyük bir çoğunluğu aile şirketidir ve bu şirketler kurumsallaşamamıştır. Bu nedenle, şahıs işletmesi boyutunu aşamamaktadırlar. Bu ticari kuruluşların sahipleri muhasebeden çıkan raporlara önem vermemekte ve bilançoları hakiki verileri yansıtmamaktadır. Bu durum, işletme faaliyetlerinin düzgün yönetilememesi ve verimliliğinin düşmesine sebep olabilmektedir.

Muhasebe raporlarının doğru ve gerçekçi bir şekilde yansıtması için, muhasebeye verilen belgelerin sağlıklı olması ve kuruluşun bütün işlemlerinin bu belgelere yansıtılmış olması gerekir. İflas erteleme taleplerinin çoğununun kayıt dışı işletme yönetiminden kaynaklandığı görülmektedir. 

Kayıt dışı ekonominin varlığı, işletmelerin bilançolarının gerçekçiliğini engellemektedir. Ancak kayıt dışı bir anlayışla yönetilen işletmelerin başarılı olamayacağı gerçeğini unutmayın. Kayıt dışı ekonomi içinde kayıt dışı istihdam da bulunmaktadır. Firmalar gerçek ücretlerini kayıtlara yansıtmamakta ve bu sayede sigorta primi ve stopaj vergisinden kâr elde etmektedir. Ancak yıl sonunda bu eksik gösterilen giderler kârı etkilemekte ve bilançonun gerçekçiliğini yitirmektedir. Dünya'da ticaretin varlığı sürdüğü müddetçe, muhasebe de önemini kaybetmeyecektir.

Mahfi Eğilmez, yöneticilerin muhasebe öğrenmeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

Türkiye'de muhasebe mesleği kurumsallaşmış ve meslek mensupları uzun ve zorlu bir staj ve sınav sürecini tamamlamak zorundadırlar.[3]

Muhasebe, işletme sahiplerine ve yöneticilerine işletme ile ilgili tüm bilgileri sunma olanağı sağlar. Bu nedenle, muhasebe raporlarına önem verilmesi ve bu raporlara göre hareket edilmesi gerekir. Muhasebe, yöneticilere karar verme sürecinde yardımcı olur ve bütün harcamaların kaydedilebilmesini sağlar. Muhasebeden çıkan raporlar, işletmenin o tarihteki gerçek durumunu gösterir ve işletmenin geleceğini görüp önleyebilme olanağı verir. Bilanço analizleri, firmaların kredi alma olanaklarını belirler ve bankalar gerçek olmayan bilançolara kredi vermez. Muhasebe, firmanın verimli olup olmadığını anlamaya yardımcı olur ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nun Örtülü Sermaye ve Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı maddeleri, firmaların muhasebelerinin gerçekçi olmasını zorunlu kılar. Zamanında ve eksiksiz olarak aktarılan bilgi ve belgelerle, muhasebeden hızlı bir şekilde rapor alma olanağı bulunur.

Muhasebenin firmanın gerçek bilgileriyle donatılması, işletmenin kurumsal bir yapıya kavuşmasını ve patronun cebi gibi değil, düzenli bir şekilde yönetilmesini sağlar. Bu, işletme sahiplerinin gelecek hakkında bilgi edinmelerine, yatırım yapma ve kredi alma konularında karar vermelerine yardımcı olacaktır. Muhasebenin gerçek bilgilerle desteklenmesi, işletme sahiplerinin yararına olacaktır.

Bu Makaleyi Oy Ver!

1 yorum

  1. deneme
Çerez İzinleri!
Trafiği analiz etmek, tercihlerinizi hatırlamak ve deneyiminizi optimize etmek için bu sitede tanımlama bilgileri sunuyoruz.
Oops!
Görünüşe göre internet bağlantınızda bir sorun var. Lütfen internete bağlanın ve yeniden gezinmeye başlayın.
AdBlock Saptandı!
Tarayıcınızda reklam engelleme eklentisi kullandığınızı tespit ettik. Reklamlardan elde ettiğim gelir bu web sitesinin varlığını devam ettirebilmek adına büyük önem taşıyor. Reklam engelleyicileri kapatır mısınız...