Ofiste Ergonomi

Ofiste Ergonomi
Ofiste Ergonomi


Ergonomi, Yunanca'da "ergon" (iş) ve "nomos" (kanun) kelimelerinin birleşiminden oluşan bir sözcüktür ve "iş kanunu" anlamına gelir. Günümüzde, ergonomi kavramı, insan ve yapılan iş arasında maksimum düzeyde dengenin sağlanmasını ve verimliliğin artırılmasını içerirken, çalışanın sağlığını da korur. İş ortamını insan anatomisine uygun hale getirme, çok sayıda farklı disiplinin birlikte çalışmasının bir sonucudur.

Günümüzde, çalışma saatlerinin büyük bir bölümünü ofislerde geçiriyoruz ve neredeyse tüm sektörlerde çalışanların çoğunluğu ofis personeli olarak çalışıyor. Ofis personeli, çalışma saatlerinin büyük bir kısmını masa başında geçirir. Ofislerde sıkça karşılaşılan problemler arasında aydınlatma, gürültü ve yanlış tasarımı olan çalışma grupları yer alır. Bu problemlerin doğal sonucu olarak da sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.

Ofis ortamında yetersiz ışık ve dekoratif amaçlı yapılmış parlak ışıklar, pencerelerin önünde bulunan bilgisayar ekranları göz yorgunluğuna, alerjik reaksiyonlara, görme bozukluklarına ve baş ağrılarına neden olabilir. Doğru yerleştirilmiş bir bilgisayar ekranı ve profesyonel bir aydınlatma ile bu sorunlar önlenebilir. Göz yorgunluğunu azaltmak için, bilgisakar kullanıcılarının düzenli olarak göz muayenesi yaptırmaları ve gözlük kullanmaları da önerilir.

Ofis ortamının diğer önemli bir sorunu da gürültüdür. Özellikle açık ofis sistemlerinde, ofisin içinde bulunan faks, fotokopi makineleri, yazıcılar, çay-kahve makinaları, telefon sesleri ve insan sesleri bir araya geldiğinde rahatsız edici bir gürültü oluşturabilir. Gürültü, çalışanın konsantrasyonunu ve verimliliğini düşürürken, yarattığı gerilim nedeniyle de kas ve eklem ağrılarına ve baş ağrılarına neden olabilir. Bu nedenle, ofislerde gürültü seviyesinin düşürülmesi önemlidir. Bu amaçla, gürültüyü azaltıcı malzemelerin kullanılması, gürültüyü azaltan tasarım özelliklerinin kullanılması ve çalışanların düzenli olarak dinlenme molaları verilmesi önerilebilir.

Ayrıca, ofislerde yanlış tasarımı olan çalışma grupları da çalışanların sağlığını olumsuz etkileyebilir. Örneğin, çalışma masalarının yüksekliği ve konumu doğru ayarlanmamışsa, çalışanların kas ve eklem ağrılarına neden olabilir. Ayrıca, çalışma gruplarının düzgün bir şekilde dizayn edilmemesi, hareket etme imkanını azaltarak çalışanların sağlıklarını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, ofislerde çalışma gruplarının insan anatomisine uygun bir şekilde tasarım edilmesi önemlidir.

Sonuç olarak, ergonomi, insan ve yapılan iş arasında dengenin sağlanmasını ve çalışanların sağlığını korurken, verimliliği de artırmak amacıyla tasarım edilen bir kavramdır. Ofislerde, aydınlatma, gürültü ve yanlış tasarımı olan çalışma grupları gibi birçok faktör insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, ergonomik tasarım özelliklerinin kullanılması ve çalışma ortamının insan anatomisine uygun hale getirilmesi önemlidir. Bu sayede, çalışanların sağlığı korunurken, verimliliği de artırılmış olur.

Bu Makaleyi Oy Ver!

Yorum Gönder

Çerez İzinleri!
Trafiği analiz etmek, tercihlerinizi hatırlamak ve deneyiminizi optimize etmek için bu sitede tanımlama bilgileri sunuyoruz.
Oops!
Görünüşe göre internet bağlantınızda bir sorun var. Lütfen internete bağlanın ve yeniden gezinmeye başlayın.
AdBlock Saptandı!
Tarayıcınızda reklam engelleme eklentisi kullandığınızı tespit ettik. Reklamlardan elde ettiğim gelir bu web sitesinin varlığını devam ettirebilmek adına büyük önem taşıyor. Reklam engelleyicileri kapatır mısınız...