Organizasyonunuzu Nasıl Yapılandırmalısınız ?

Organizasyonunuzu Nasıl Yapılandırmalısınız ?


İlerlemek, büyümek ve pazarında kuvvetli bir oyuncu olmak isteyenler, organizasyon yapısını dikkatli bir şekilde hazırlamalıdır. Bunun için ilk adım, stratejinizi destekleyecek olan ana fonksiyonları belirlemektir. Hangi sorumluluklar üstleneceksiniz, başarı nasıl ölçülecek (KPI, Anahtar Performans Ölçütleri ve Kurumsal Karne) gibi konuları belirlemeniz gerekir. İşte bunları yerli yerine koyduktan sonra, satış odaklı mı olacağınızı, servis odaklı mı yoksa inovasyonu ön planda tutup tutmayacağınızı veya bulunduğunuz pazardan geri mi çekileceğinizi belirleyebilirsiniz. Savunma mı yapacaksınız yoksa saldırı mı? Kime saldıracaksınız veya kimden ve neden korunacaksınız? Önce ana strateji sonra bunun için yapılması gereken ana işler, sahip olunması gereken yetkinlikler gelir. Sonra ise klasik hataları yapmadan yapıyı oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Fonksiyonları doğru seviyeye yerleştirdikten sonra, insanları/pozisyonları yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Herkesin bir ana rolü olacak, ancak çok sayıda ikincil görevi de olabilir. Örneğin, başlangıç aşamasında olan bir şirketin CEO'su hem iş geliştirme hem de finans bölümlerini yönetebilir. Şirket büyüdükçe bu görevleri başkalarına bırakarak, yeni görevler üstlenecektir.

Önce yapı sonra insanların seçimi

Önce organizasyon yapısını oluşturun, sonra organizasyon şemasını hazırlayın. Yapı oluşturulduğunda, en doğru insanları şemanıza yerleştirmeye başlayın ve kimin kiminle çalışacağını belirleyin. Bu aşamada, insanların temel yeteneklerine dikkat etmelisiniz. Örneğin, inovasyon tarafında güçlü birisi, muhasebe departmanında iyi hissetmeyecek ve faydalı olmayacaktır. Oraya dengeli ve düzeni korumak isteyen birini bulmalısınız.

Bu aşama tamamlandıktan sonra, CEO her bölümle hedefleri, bütçeyi, ödülleri ve beklentilerini konuşmalıdır. Şemada bulunanların kendisi önemli değildir, asıl önemli olan şemayı hayata geçirme sürecidir.


Bu Makaleyi Oy Ver!

Yorum Gönder

Çerez İzinleri!
Trafiği analiz etmek, tercihlerinizi hatırlamak ve deneyiminizi optimize etmek için bu sitede tanımlama bilgileri sunuyoruz.
Oops!
Görünüşe göre internet bağlantınızda bir sorun var. Lütfen internete bağlanın ve yeniden gezinmeye başlayın.
AdBlock Saptandı!
Tarayıcınızda reklam engelleme eklentisi kullandığınızı tespit ettik. Reklamlardan elde ettiğim gelir bu web sitesinin varlığını devam ettirebilmek adına büyük önem taşıyor. Reklam engelleyicileri kapatır mısınız...