Zaman Etüdü Nedir?

Zaman Etüdü Nedir? Nasıl Yapılır?

 Zaman Etüdü Nedir?

"Projemizde zaman etüdü önemli bir yer tutmaktadır. Firmalar, etkin bir üretim planlama yapabilmek ve makine iş yüklerini dengeleyebilmek için birim parçanın üretim süresini bilmelidir. Bu sayede doğru bir planlama yapılabilir. Özellikle, ERP sistemini kurmak isteyen firmalar bu tür çalışmaları yapmaktadır. Yeni kurulan bir sistemde zaman etüdü olmazsa olmaz bir konudur. Ancak sadece süreleri bilmek yeterli olmayacaktır. Üretim akışını, yani ürün rotalarını da tanımlamak gerekir.".

Zaman Etüdü Nedir?

Zaman etüdü tekniği, belirli bir işi yapmak için gereken süreyi tespit etmek amacıyla yapılan bir iş etüdü tekniğidir. Bu teknik, üretim sürelerini daha etkin planlama yapmamıza, faaliyetleri en ekonomik şekilde düzenlemeye ve gereksiz faaliyetleri tespit etmeye yardımcı olur. İş etüdü verimliliğle doğrudan ilişkilidir, çünkü kayıp zamanları giderilerek verimlilik maksimize edilebilir.

İlk olarak, işler tanımlanır ve standart hale getirilir. İş tanımlanmadıysa ve standart hale getirilmediyse, doğru veriler elde edilemez. Ölçüm alma yöntemi seçilir ve hazırlık yapılır. Kronometre kullanımı yavaş yavaş azalmaktadır ve video çekerek analiz etme yöntemi daha etkili ve verimli hale gelmiştir. Gelişen teknolojiyle birlikte, etüt analizi için programlar da kullanılmaya başlanmıştır. Yaygın olarak kullanılan bu programlar arasında Motion Time Study, GMAW ve Work Study gibileri bulunur.

Sonra, ölçümler alınır ve sonuçlar analiz edilir. Ölçümlerin sonuçları, iş sürelerinin hesaplanmasına, işlerin düzenlenmesine ve işlerin daha verimli hale getirilmesine yardımcı olur. Zaman etüdü tekniği, işlerin düzenlenmesi, işlerin daha verimli hale getirilmesi ve işlerin en ekonomik şekilde yapılması için önemlidir.

İş Etüdü Analiz Programları

1.Video Çekerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Analiz edilecek operatör veya parça önceden belirlenir.
  • Video çekimine başlamadan önce, çekim açısı ve çekim yapılacak nokta belirlenir.
  • Gözlem esnasında standart iş yapıldığından emin olunur.
  • Karar verilen açı ve noktaya geçilerek video başlatılır.
  • Eğer setup videosu çekiliyorsa ve birkaç kişi birden çalışıyorsa, her operatörü gösterecek şekilde ve hareketlerini algılayacak şekilde video çekilir (Fakat birden fazla operatör var ve operatörler farklı yerlere gidip geliyorsa kamera sayısı arttırılır).
  • Kamera sabit tutulur ve hareket ettirilmez. (Kamerayı sabitleyebiliyorsak daha iyi olur.)
  • Video çekimi sırasında gerekmedikçe operatöre soru sorulmaz.
  • Video kaydı sırasında kamera ekranına bakılır ve hareketlerin ya da işlemin anlaşılabilir olduğundan emin olunur.

2.Video Analizi Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Analize başlamadan önce çekilen video izlenir ve işlem adımları çıkarılır.
  • İşlem adımları içerisinde frekansiyel işlem adımları varsa, ayrı bir iş adımı olarak yazılır.
  • Analiz bitince, her işlem adımı için max ve min noktalarındaki süreler kontrol edilir (Süreler arası sapmalar minimum olmalıdır. Aksi takdirde ya analizde hata yapılmıştır ya da gözlem sayısı yetersizdir).
  • Eğer işlem adımları doğru bölünmüşse, o zaman her işlem adımındaki en yüksek ya da en düşük süre işleme dahil edilmeden standart zaman hesaplanır.

Etüt Projelerine Nasıl Başlanmalı?

İş etüdü yaparken karşılaşılabilecek en büyük problemlerden biri, çalışanların ön yargısıdır. Bu tepki, genellikle etüt yapılan kişiye karşı gösterilen tepki olarak ortaya çıkar. Bu tepkinin önüne geçmek için, projenin amacını doğru bir şekilde aktarmak önemlidir. Çalışanların zararına bir şey yapılmadığını, aksine onların kendi yararlarına olacağını doğru bir şekilde anlatmak faydalı olacaktır. Bu konuda, iletişim çok önemlidir. Eğer iletişim doğru bir şekilde sağlanırsa, güzel sonuçlar alınabilir. Ayrıca, orta ölçekli firmalarda bu tarz durumları sıfıra indirgemek mümkün olmayabilir, ancak minimize edebilir ve bu noktada üst yönetim desteği de önemlidir.  Bu tarz durumları sıfıra indirgemek mümkün olmayabilir, ancak minimize edebilir ve bu noktada üst yönetim desteği de önemlidir. Ön yargılı tutumları azaltmak ve iş etüdü çalışmasını yapılabilir hale getirmek için, üst yönetimin desteği önemlidir. Bu destek, çalışanların ön yargılarını azaltacak ve iş etüdü çalışmasının daha etkin bir şekilde yapılmasına yardımcı olacaktır.

Standart Süre Nasıl Hesaplanır?

Timer Pro programından  yapılan örnek bir analiz ;


Yapılan analizin ardından, ilk olarak gözlenen zamanlar normal zamana dönüştürülür. Normal zaman, gözlemlenen zamana tempo değerinin eklenmesiyle oluşur. Tempo değeri, çalışanın işi gerçekleştirirken sarf ettiği eforu ifade eder. Standart olarak %100 olarak kabul edilse de, işçi yavaş bir tempoda çalışıyorsa 100'ün altında, hızlı bir tempoda çalışıyorsa da 100'ün üzerinde bir değer seçilebilir. Bu değerin belirlenmesinde, koşullar, beceri ve çapa gibi faktörler de önemlidir. Bu değeri, her çalışan için ayrı ayrı belirleyebilen firmalar olabilir, ancak etüt yapan kişinin gözlemi de oldukça önemlidir. Bu nedenle, etüt yapılacak işlerin yapılışı sırasında çalışanın temposunu doğru bir şekilde değerlendirmeye çalışmak gerekir. Bu sayede, normal zamanın doğru bir şekilde hesaplanması ve daha sonraki iş etüdü çalışmalarında daha doğru sonuçlar elde edilmesi mümkün olacaktır.

Yaptığımız analiz sonucunda, ortalama çevrim sürelerini bularak, (Taban taşla, Kenar taşla, Bitmiş parçayı bırak ve yeni parça al) işlem adımlarının gözlenen zamanlarını tabloya yazdık. Tempo değerini 105 olarak seçtik. Normal zamanı hesaplamak için, gözlenen zamanı tempo değeriyle çarparak, sonuçta elde edilen değeri 100'e bölüyoruz. Bu işlemi aşağıdaki formülle gerçekleştiriyoruz: Normal Zaman = Gözlenen Zaman * Tempo Değeri / 100.

Normal zamanlarını hesaplamış olduğum süreleri de tabloya yazdım.

İşlem No Tempo Gözlenen Zaman Normal Zaman
1 105 5,37 5,6392
2 105 4,58 4,80445
3 105 3,99 4,1853

Daha sonra, işçinin çeşitli faktörlere göre işini gerçekleştirirken harcadığı süreye bazı toleranslar dahil edilir. Bu toleranslar, gözlenen zamanın temel zamana dönüştürülmesinde kullanılır. Bu tolerans değerleri için literatürde, Dinlenme Payları Tablosu kullanılmaktadır. Bu tablo, işçinin görevleri arasında yapacağı dinlenme sürelerini gösterir. Bu süreler, işçinin çalışma hızı, işin zorluğu, gün içinde çalışılan toplam süre gibi faktörlere göre değişebilir. Aşağıdaki Dinlenme payları tablosu, normal zamanı doğru bir şekilde hesaplamak için önemlidir.


Bu tabloya bakarak örnek bir puanlama yapılabilir.

  • Kişisel ihtiyaçları; 4,
  • Yorulma payı; Hafif ve ustalık isteyen işler 4,
  • Çalışma duruş pozisyonu; Ayakta çalışma 2 puan,

şeklinde belirleyerek tolerans puanını 10 bulduk. Bu tolerans değerleri, her çalışma ortamına, yapılan işe ve kişiye göre değişiklik gösterir. Bu nedenle, bu tolerans değerlerine göre standart zaman hesaplaması yapılır. Bu hesaplama, işçinin çalışma hızı, işin zorluğu, gün içinde çalışılan toplam süre gibi faktörler dikkate alınarak yapılır. Standart zaman, işin gerçekleştirilmesi için gerekli olan zamandır ve bu zaman, işçinin dinlenme payları dikkate alınarak hesaplanır. Bu sayede, iş etüdü çalışmaları sonucunda doğru bir şekilde hesaplanan standart zaman, firmalar için önemli bir referans noktası olacaktır.

Standart Zaman Formülü: Normal Zaman+( 1+ (Tolerans/100))

İşlem No Tempo Gözlenen Zaman Normal Zaman Tolerans Standart Zaman
1 105 5,37 5,64 10 6,74
2 105 4,58 4,80 10 5,90
3 105 3,99 4,19 10 5,29

Standart sürelerin toplamı 17,93 sn oldu. Bu süre bir parçanın işlenmesi için gereken zamandır.


Bu Makaleyi Oy Ver!

Yorum Gönder

Çerez İzinleri!
Trafiği analiz etmek, tercihlerinizi hatırlamak ve deneyiminizi optimize etmek için bu sitede tanımlama bilgileri sunuyoruz.
Oops!
Görünüşe göre internet bağlantınızda bir sorun var. Lütfen internete bağlanın ve yeniden gezinmeye başlayın.
AdBlock Saptandı!
Tarayıcınızda reklam engelleme eklentisi kullandığınızı tespit ettik. Reklamlardan elde ettiğim gelir bu web sitesinin varlığını devam ettirebilmek adına büyük önem taşıyor. Reklam engelleyicileri kapatır mısınız...