Etkin Yöneticilik

Etkin Yöneticilik
Etkin Yöneticilik


Peter Drucker, modern yönetimin babası olarak kabul edilen birisi olarak, 1950'li yıllarda liderlik hakkında konuşmaya başladığını, günümüzde hâlâ bu konuya çok vurgu yapıldığını ancak en az onun kadar önemli olan "etkinlik" konusuna pek önem verilmediğini söyler ve ekler:

"Bütün etkin yöneticilerin ortak özelliği, doğru şeylerin yapılmasını sağlamaktır. Etkinlik öğrenilebilir, etkinlik öğrenilmelidir."

Bilgili yöneticiler çoktur ancak etkin yöneticilere nadiren rastlanır. Halbuki, yöneticilere bilgi becerileri için değil, etkinlikleri için para ödenir. Günümüzde birçok kurum, etkin olmayan yöneticilerinden dolayı sorunlarla karşı karşıyadır.

Şimdi gelin etkin bir yönetici olmak için gerekli özelliklere göz atalım.

Zaman yönetimini iyi yapın.

Zaman, kısıtlı bir kaynaktır ve asla yenilemeyecek tek bir kaynaktır. Eğer zamanınızı yönetemezseniz, başka hiçbir şeyi yönetemezsiniz. Zamanınızı yönetmek, o nedenle, etkinliğinizin temelidir. Zamanınızı yönetebilmek için, onu nereye harcadığınızı kaydedip analiz edin. Etkin yöneticiler işe görevlerini değil, zamanlarını planlayarak başlar.

  • Önce görevlerinizi planlamayı bırakıp, zamanınızı planlamaya başlayın.
  • Zamanınızı israf eden öğeleri bulun ve bunları ortadan kaldırın.
  • Başkalarının zamanını israf ettiğiniz öğeleri bulun ve bunları da ortadan kaldırın.
  • Başka birisi tarafından yapılabilecek her şeyi devredin, yani o işin uzmanı değilseniz, o işi yapmaya çalışmayın. 
  • Belirgin bir amaç dışında planlanan toplantılardan uzak durun.

2. Katkı yapmaya özen gösterin.

Etkin yönetici, kendisi ve ekibi için önemli olan katkıyı odaklanarak yönetir. Etkin insanlar, kurumlarında çalışan meslektaşlarına, üstlerine ve astlarına "kuruma nasıl katkıda bulunabileceğiniz" sorusunu sorarak bu konuda yönlendirme yaparlar. Bu sorumluluk alma ve katkıda bulunma süreci, 5N1K sorusu takip edilerek düzenlenir: Ne zaman, nasıl, ne sıklıkta ve hangi formatta katkıda bulunulması gerektiği belirlenir. Bu yöntem, bilgi örgütü olan kurumların temel gerçekliğini vurgular ve etkin çalışmanın sağlanmasında önemlidir.

Katkı, çok çeşitli şekillerde olabilir ancak etkin yöneticinin üç temel konuda katkı sağlaması özellikle önemlidir. Bunlardan birincisi, kurumun doğrudan sonuçlar elde etmesi (örneğin satış, kâr, üretim veya sosyal sorumluluk gibi alanlarda) için katkıda bulunmaktır. İkincisi, kurumun değerlerinin inşa edilmesi ve bu değerlere uyum sağlanması için katkıda bulunmaktır. Sonuncu olarak, kurumun gelecek için insanların yetiştirilmesi ve geliştirilmesi için katkıda bulunmaktır.

Kurumunuza yapabileceğiniz katkıları listeleyin ve mevcut katkılarınızı bu listede bulunanlarla karşılaştırarak kendinizi değerlendirin. Örneğin, kurumun doğrudan sonuçlarını (satış, kâr, üretim, sosyal sorumluluk vb.) etkileyen alanlarda ne gibi katkılarda bulunabileceğinizi düşünün. Ayrıca, kurumun değerlerine uyum sağlamak için nasıl katkıda bulunabileceğinizi ve gelecek için insanların yetiştirilmesi ve geliştirilmesi için ne gibi adımlar atabileceğinizi düşünün.

3. Etkili kararlar alın.

Etkin yöneticiler, etkin kararlar alırlar ve bu kararları eyleme dönüştürerek uygularlar. Bu süreçte, kararın hangi adımların atılacağını ve kimin sorumlu tutulacağını belirlerler ve kararın istenilen sonuçları üretip üretmediğini izlerler. Öncelikle, gerçekten karar gerekli mi emin olunur ve gereksiz kararlardan kaçınılır. Daha sonra, problem sınıflandırılır ve tanımlanır. Enformasyonun doğru bir şekilde işlenmesi için gerekli önlemler alınır. Karara eylem katılır ve harekete geçilir. Kararın gerçek sonuçları ile test edilerek, gerektiğinde değişiklikler yapılır.

Çalışanlarımız ile ilgili olarak, en iyi yöneticilerin uyguladığı araştırmalara göre, projelerin lideri olunarak, çalışanların motivasyonunu arttırılır, onları dinleyip anlayış gösterilir ve onlara güven verilir. Böylece, çalışanların başarısı ve mutluluğu arttırılır ve işyerinde daha iyi bir ortam oluşur.

4. En iyi gördüğünüz çalışanları seçin.

Başarılı bir yönetici olmak için, çalışanlarınızı doğru bir şekilde seçmeyi ve onların yetenek, beceri ve bilgi gibi farklarını anlama yeteneğine sahip olmanız gerekir. Öğretilebilir ve öğretilemeyen yeteneklerin farkını da bilmeniz önemlidir. Bu konuda yetersiz iseniz, başarılı bir yönetici olmanız mümkün değildir.

Çalışan seçiminde, mevcut becerilerden ziyade, kültüre odaklanmalısınız. Adayların, takımınızın bir üyesi ile mülakat yapmasını isteyin ve Jack Welch'in söylediği gibi, işe aldığınız kişinin umduğunuz gibi biri olup olmadığını bir yıl içinde anlayın. Eğer doğru bir seçim yapmadıysanız, hata­yı bir an önce düzeltin ve yolunuzu ayırın.

5. Çalışanınızdan beklentinizi belli edin.

Başarılı bir yönetici olarak, çalışanlarınız için doğru performans beklentilerini ortaya koyabilmeniz gerekir. Bu, sadece iş hedeflerini belirlemekten daha fazlasını gerektirir. Özellikle, kurallara uymaya zorunlu olduğunuz alanları ve çalışanınızın kendi tarzını ortaya koymaya teşvik ettiğiniz alanları ayırt etmelisiniz. Ayrıca, çalışanlarınız için yüksek ama erişilebilir standartlar belirlemelisiniz. Bu sayede, çalışanlarınızın performansını geliştirebilir ve işyerinde daha iyi bir ortam sağlayabilirsiniz.

6. Çalışanlarınızın gelişimlerine katkı sağlayın. 

Scott Campbell ve Ellen Samiec'in "5 Boyutlu Liderlik" kitabında, Nestle Kanada'nın İnsan Kaynakları departmanında çalışan Carole ve onun gelişimine büyük katkı sağlayan yöneticisi Phil'in hikayesi yer almaktadır. Carole, Phil'in etrafındaki kişilerin yeteneklerini ve becerilerini görme konusundaki doğuştan gelen yeteneğinden bahsetmektedir. Phil, Carole'e eğitim programları ve grup etkinliklerini görme fırsatı yaratmış ve yapıcı geribildirim sağlamıştır. Ayrıca, usta olan diğer kişileri gözlemlemek ve onlardan bir şeyler öğrenmek için cesaretlendirmiştir. Phil, sadece kendisine doğrudan bağlı olanların kariyerlerini ve hayatlarını iyileştirmeyi değil, aynı zamanda bireye saygının, diğerlerinin gelişimine ve güçlenmesine katkıda bulunma sorumluluğunun önemli olduğu bir kurum kültürü yaratmak için kendine özgü bir geliştirme tarzını kullanmıştır.

Bu Makaleyi Oy Ver!

Yorum Gönder

Çerez İzinleri!
Trafiği analiz etmek, tercihlerinizi hatırlamak ve deneyiminizi optimize etmek için bu sitede tanımlama bilgileri sunuyoruz.
Oops!
Görünüşe göre internet bağlantınızda bir sorun var. Lütfen internete bağlanın ve yeniden gezinmeye başlayın.
AdBlock Saptandı!
Tarayıcınızda reklam engelleme eklentisi kullandığınızı tespit ettik. Reklamlardan elde ettiğim gelir bu web sitesinin varlığını devam ettirebilmek adına büyük önem taşıyor. Reklam engelleyicileri kapatır mısınız...